Konyha rendszerezés

 

Következő hadszíntér 

     Fürdőszoba után a konyha következzen ahol az asszonyok a legtöbb időt töltik ahol szeretettel készítik el a családjuk számára az ételeket.

Nekem évekkel ezelőtt lehetőségem volt a saját házunkba egy új konyha kialakítását megvalósítani ,igaz adott volt a helye így túl sok lehetőségem nem volt a méretét illetően ,de a bútorok fajtáján, stílusán  sokat tudtam még variálni .

Kicsit általánosságban 

 Egy új konyha kialakítása nagyon nagy feladat ,sok tervezést és átgondolást igényel ,és még hátra van a gondos ,és megtervezett bepakolás ,hogy az rendezett és átlátható legyen és a minden napi életünket megkönnyítse .Érdemes átlátszó tárolókat beszerezni ,csatos ,zárható fedéllel ,és azokat felcímkézni megírni . Így a későbbiekben könnyen felmérhető hogy mi kerüljön fel a bevásárló listára .

Az átlátszó tárolókban a kártevők is hamar észrevehetőek ,és tehetünk ellene. Fiók rendszerezéshez nagyszerűen használhatók különböző műanyag dobozok/kosarak amik a későbbiek során könnyen tisztíthatóak

           Itthon is nagy divat az amerikai konyhás nappali ami viszont azt vonzza magával hogy a konyha pultunk ne legyen zsúfolt ,és ,dekoratív ,és letisztult legyen.  De persze a naponta többször használt eszközök nyugodtan maradthatnak elő ,pl kávéfőző, kések ,lényeg hogy ezek az eszközök kényelmesen elérhetőek legyenek számunkra . De ilyen szempont szerint érdemes a konyhaszekrénybe is bepakolni . Pl a lábasok fazekak, serpenyők a főzőlaphoz közel legyenek kávéscsészék a kávéfőzőgép közelében  stb.

A mosogató alatti rész kihasználása komoly fejfájást okozhat a lefolyócső, és egyéb szerelvények miatt. De már erre is vannak remek helytakarékos megoldások.

 Első körben nézzünk otthon körbe mit tudnánk felhasználni a tárolásra ,nem kell rögtön újabb és újabb tárolókat venni. 

Gyermekesek számára két fontos dolgot kell még szem előtt tartaniuk ,az egyik a biztonság ,a kések ,és egyéb éles tárgyak ne legyenek elérhetőek számukra . A második hogy megtanítsuk nekik  a veszélyes helyeket ,úgy mint a tűzhely ,a sütő ,a forró edények.

A jól kialakított rendszer ,elrendezés ,átlátható tárolási módok leegyszerűsítik ,és megkönnyítik a mindennapi életünket!  Ha szeretitek ,és sokat kávéztok ,na és persze helyetek is van ,akkor nagyon szuper kávésarkot lehet létre hozni  a konyha pult egy sarkában ,vagy külön szekrényen .265960646_4590854770950049_8994771722306822422_n.jpg

                                                                                      (Csak egy kis humor ) 

Érdemes polcok helyett kihúzható polcokat/ fiókokat csináltatni , a konyhaszekrény ajtajára is könnyedén szerelhető avagy barkácsolható egy kisebb tároló .

Szekrénybe fűszereknek ,hasznos a forgó tálca ,így könnyen átláthatóvá válik ,és megtaláljuk pikk-pakk a keresett fűszert.

De mielőtt bármit is vissza pakolunk a szekrénybe elsőnek is ellenőrizzük ép -e még továbbá minden része meg van-e még ,továbbá fontos-e számunkra ,használjuk-e elég gyakran hogy megtartsuk. Sokszor hajlamosak vagyunk rá hogy félre rakjunk törött tárgyakat hogy majd megjavítsuk ,de nagy eséllyel úgy sem fog megtörténni ,így jobb megválni tőle ,és ha fontos használati tárgy akkor jobb beszerezni egy minőségibb darabot belőle .

Szekrényajtók belsejébe rögzítsünk kis síneket, ezekre fel tudjuk akasztani például a fedőket, a polcok belsejében alakítsunk ki kisebb fakkokat, ahová rendszerezve el tudjuk tenni a műanyag edényeket a hozzájuk párosított fedőkkel. Stb ... sok -sok ötlet van még amit most nem írok le ,mert túl hosszú lenne.

De még megemlítem ezt is 

    A konyha rendszerezésbe sokaknak az élelmiszer tárolás is beletartozik, hiszen nem mindenkinek van kamrája. A tartós- vagy száraz élelmiszereket többféle módon tudod tárolni. Az egyik megoldás, ha beszerzel műanyagból vagy üvegből készült légmentes tárolókat, amikbe átöntögeted a száraz élelmiszereket. Ennek előnye, hogy nagy eséllyel elkerülheted a molyokat és egyéb kártevőket a konyhádban.

2398a115ef8f3b0b07ae3084c8f91285.jpg

                                                              (kép forrása: Pinterest) 

    Ha összeillő tárolókat választasz, akkor ez a módszer esztétikus is tud lenni, viszont nem minden esetben helytakarékos. Ezen kívül az élelmiszereket kategóriánként is rendszerezheted különálló tároló dobozokba. Ennek segítségével egy átláthatóbb rendszert tudsz megalkotni akár a fiókban, akár a polcokon. Továbbá, ha mindkét módszer szimpatikus, semmi sem akadályoz meg abban, hogy vegyes tárolást alkalmazz az alapanyagok számára.

Folytatás köv. bejegyzésben .....

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaazanya.blog.hu/api/trackback/id/tr6718287283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Anyaság a köbön

Anyaság ,és minden ami ezzel jár

Friss topikok

süti beállítások módosítása